Dragen en Hechten

Dicht bij je laten slapen (in een co-sleeper bijvoorbeeld), veelvuldig huidcontact en dragen; er wordt steeds meer bekend over de voordelen van het nabij houden van je baby.
Het dicht bij je houden stimuleert je als ouder om het gedrag van je baby beter te begrijpen, je leert als ouder om erop te reageren en het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij het hechtingsproces.

9-draagconsulent-pblversie2-114

Het dragen van je kind heeft heel veel voordelen

  • Je kind voelt zich veilig en geborgen (jouw hartslag, je warmte en geur zijn vertrouwd)
  • Stimuleert de ontwikkeling van nek- en rugspieren door deze actieve houding
  • Stimuleert de borstvoedingsproductie (je vangt sneller de hongersignalen op en huidcontact werkt productie verhogend)
  • Verminderd prikkels bij je baby (baby’s die worden gedragen huilen minder)
  • Werkt positief op de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan, de spieren en pezen en de sociale ontwikkeling (kinderen voelen, horen en zien hoe de ouder op de omgeving reageert, zo leren ze vroeg om te gaan met andere mensen)
  • Werkt prima tegen buikkrampjes vanwege de overdracht van warmte en door het schommelen
  • Het stimuleert de hersenontwikkeling
  • De band tussen ouder en kind versterkt, je kunt tijdens het dragen lekker knuffelen
  • Dragen is praktisch: je hebt beide handen vrij, je kunt overal komen (traplopen, boswandelen, zandpaden noem maar op), je weg is onbeperkt
  • Het voelt voor een kind zoveel veiliger bij jou als je op pad gaat. In een kinderwagen heeft een baby geen flauw idee wat al die geluiden om hem heen zijn of hoe ver zijn moeder bij hem vandaag is. Bij jou merkt je kind aan je reactie dat het veilig is

Ergonomisch dragen ondersteund op een natuurlijke manier de nek, rug en het bekken door middel van stimulering van de ‘hurk-spreidhouding’ (als een kikkertje). Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes, beentjes uit de doek.
Als je je baby optilt neemt het vanzelf die houding aan. Hoe fijn is het dan dat je op die manier gedragen wordt?

Wat wel van belang is dat je je kind in de juiste houding draagt en op een goede manier ondersteund. De juiste houding en de doek op de juiste manier geknoopt zijn erg belangrijk.
Een doek moet zo aangespannen zijn dat de baby ergonomisch gedragen wordt en op de goede manier tegen de ouder aan zit. Ook het hoofdje moet genoeg ondersteund zijn.

Een doek of drager moet afgestemd worden op het postuur van de ouder en je moet rekening houden met de ontwikkelingsfase van het kind.

Ik ondersteun graag bij het leggen van de basis voor een goede hechting tussen ouder en kind. Daarom ben ik ook draagconsulent en kan ik je op weg helpen naar een goede start op het gebied van dragen! Voor kraamgezinnen is het draagadvies binnen de kraamtijd kosteloos.

9-draagconsultent-pblversie2-22
9-draagconsulent-pblversie2-107