Zwangerschap door de weken heen

Wat moet je allemaal regelen en waar moet je aan denken als je zwanger bent? Voor een aantal zaken is het verstandig bijtijds actie te ondernemen. Hieronder een handig lijstje.

Kinderwens?
Het slikken van foliumzuur en een multivitaminen (voor vrouwen met kinderwens) is verstandig, net als stoppen met roken en drinken van alcohol.

Zwanger? Gefeliciteerd! niet te lang wachten met:
Kraamzorg regelen; particuliere kraamzorgaanbieders zitten snel vol dus bijtijds aanmelden is verstandig. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens dus je kunt dit gerust tijdig doorgeven, hoe eerder hoe beter.

Vanaf 8 – 12 weken zwanger
Eerste bezoek verloskundige; tussen week 8 en 10. Tussen week 8 en 12 de eerste termijnecho. Op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschap-en-geboorte vind je meer informatie over wat je moet regelen. Je kunt ook alvast nadenken welke achternaam jullie kindje krijgt.

Vanaf 14 – 16 weken zwanger
Indien je niet getrouwd bent; denk dan aan het erkennen van de baby door je partner. Oriënteer je op kinderopvang indien je daar gebruik van gaat maken, tijdig inschrijven is verstandig.

Vanaf 16 weken zwanger
Melding maken van je zwangerschap aan je werkgever en een zwangerschapsverklaring vragen aan je verloskundige. Dit heb je soms nodig om je zwangerschapsverlof aan te vragen bij je werkgever.

Vanaf 20 weken zwanger
Wil je naar een zwangerschapscursus ga je dan nu hiervoor aanmelden. Gooisch Grut biedt de cursus  Ontspannen bevallen en een goede start met Hypnobirthing en Mindfulness aan. Vraag hier gerust naar. Een goede voorbereiding resulteert in een ontspannen bevalling! 

Je kunt een 20 weken echo laten maken indien je dit wenst. Overleg dit met je verloskundige en bespreek de voor- en nadelen. De 20 weken-, en de termijnecho zitten in het basispakket van je verzekering.

20 – 24 weken zwanger
Bij 22 weken kan je je in laten enten om jou en je baby te beschermen tegen kinkhoest. Uitzoeken kinderkamer, kinderwagen en andere benodigdheden. De levertijd is vaak lang, houd hier rekening mee (pas op in babywinkels, daar zijn ze getraind om je meer te laten kopen dan nodig). Je kunt uiteraard ook 2de hands babyspullen kopen, marktplaats staat er vol mee. Heb je doorgegeven aan de verzekering dat je zwanger bent en je kraamzorg geregeld hebt? Je ontvangt als je aanvullend verzekerd bent vaak een kraampakket.

Voor 28 weken
Je kunt nu nog zonder problemen vliegen, vanaf week 28 heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Wil je er samen nog even lekker tussenuit, wacht dan niet te lang.

28 tot 32 weken
Je krijgt informatie van de verloskundige over het geven van borst- en/of flesvoeding. Neem je deel aan de cursus van Gooisch Grut? dan word je daar ook over geïnformeerd. Heb je al een naam bedacht en kaartjes uitgezocht?

30 weken zwanger
Moet het babykamertje nog opgeknapt worden? Doe dit dan nu.

34 – 37 weken zwanger
Informatie van de verloskundige over de bevalling en je wensen bespreken. Je kunt ook een geboortewensenplan opstellen (ook een geboortecursus-onderwerp trouwens).

32 – 36 weken zwanger
Vraag om de enveloppen van de geboortekaartjes zodat je deze alvast kunt schrijven. De intake zal rond deze tijd plaatsvinden. Bij een eerste kindje vindt deze in ieder geval bij je thuis plaats, bij een volgende zwangerschap zal de intake mogelijk telefonisch plaatsvinden. Was alle nieuwe babykleertjes, beddengoed en katoenen luiers. Je kunt in principe elk wasmiddel gebruiken. Gebruik geen wasverzachter, hier kan het huidje van je kindje niet tegen. Je hoeft niet alles te strijken (tenzij je je verveelt).

35 – 36 weken zwanger
Heb je de benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode in huis? Kraampakket ontvangen? Zet de spullen bij elkaar klaar zodat de verloskundige of kraamverzorgende er niet naar hoeft te zoeken. Zie hiervoor het uitzetlijstje. Leg een beschermzeil op je bed voor als de vliezen breken. Rond deze tijd start je verlof. Gebruik dit ook om je voor te bereiden op de komst van je kindje. Rust lekker uit, lees je in en ontspan.

36 -37 weken zwanger
Bed op hoogte brengen: volgens Arboregels minimaal 70 cm gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van de matras. Bedverhogers kun je lenen bij de thuiszorgwinkel of je kunt het bed verhogen met een extra matras of kratjes. Eventueel opvang regelen voor oudere kinderen en eventuele huisdieren als je gaat bevallen. Maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers van mensen die je wilt bellen na de bevalling. Controleer of je fototoestel/-camera klaar ligt en de batterijen opgeladen zijn. Staat je koffertje klaar voor als je (onverwachts) naar het ziekenhuis moet?

Bevalling
Weet je wanneer je de verloskundige moet bellen? Heb je haar telefoonnummer paraat? Zet het in je telefoon samen met het nummer van Gooisch Grut: 06-11761515

Geef de kraamzorg een voormelding als er tekenen zijn dat de bevalling gaat beginnen.
Verwarm de kraamkamer, leg een warme kruik in het babybedje als je thuis bevalt.
Is de auto afgetankt, mocht je onverwachts naar het ziekenhuis gaan. Vergeet je koffer niet.

Na de geboorte
Na een ziekenhuisbevalling de geboortegegevens doorgeven aan Gooisch Grut Geboortezorg.

Het belangrijkste: zorg vooral tijdens alle weken voor ontspanning en tijd om contact te maken met de baby in je buik.