Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing leert zwangere vrouwen (en hun partner) te vertrouwen op een natuurlijke, stressvrije manier van bevallen, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar het voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een ontspannen geboorte.
Hypnobirthing is een vorm van hypnotherapie tijdens de zwangerschap, waarbij je je onderbewustzijn traint en programmeert door zelfhypnose om uit te kijken naar een mooie, rustige bevalling voor jezelf én je baby. Het is een bewezen feit dat goede voorbereiding zorgt voor minder medisch ingrijpen.

Sommigen associëren Hypnobirthing met iets zweverigs, maar ik kan je verzekeren dat dit niet zo is. Tijdens de cursus ‘Ontspannen bevallen en een goede start’ met Hypnobirthing en Mindfulness krijg je alle informatie op een ontspannen, eigentijdse wijze, uitgaand van wetenschappelijk onderbouwde informatie. En uiteraard maken we er een aantal gezellige momenten van!

Hypnobirthing leert je om diep te ontspannen, en mede door alle kennis, te vertrouwen op je eigen lichaam.
Hypnobirthing is gebaseerd op zes basistechnieken:

Kennis – Ontspanning – Zelfhypnose – Visualisatie – Affirmaties – Ademhaling

7-wat-is-hb-1869140_1920

Wat is Mindfulness?

Mindfulness traint de controle over de gedachten en zorgt voor een betere focus. Zo leer je om gedachten aan de kant te zetten als deze niet relevant zijn. Deze controle en focus bieden enorm veel voordelen. Het helpt bij tegengaan van stress en het leert je te leven in het nu-moment. Daar heb je de rest van je leven profijt van.

Mindfulness leert je bewust te zijn van wat er nu gebeurt. In onze huidige, jachtige wereld vol prikkels, oordelen en volle agenda’s is het moeilijk om dicht bij jezelf en je gevoel te blijven. Door al dat rennen en vliegen om aan de verwachtingen van deze maatschappij te voldoen, maken we het leven niet meer bewust mee en doen we veel op de automatische piloot. Hierdoor mis je best het een en ander en loop je jezelf voorbij. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog moet komen.

Tijdens je bevalling gaat mindfulness vooral om het opmerken, voelen en accepteren wat er gebeurt op een positieve wijze. Als je bevalling heel anders loopt dan dat je je had voorgesteld dan leert mindfulness je, hoe je hier naar kunt kijken zonder een (negatief) oordeel te vormen.

Als ouders leer je bewuster kijken naar je kind wat het hechtingsproces aanzienlijk versterkt. Dat kinderen van bewuste ouders doorgaans opgroeien tot gelukkige, zelfverzekerde mensen is een wettenschappelijk gegeven.

7-wat-is-hb-aviary-image-1524070485873

Waarom ik Hypnobirthing en mindfulness heb gemixt?

Hypnobirthing geeft je inzicht in het proces van de bevalling, zowel fysiek als psychologisch. Je leert wat er gebeurt in je lichaam en leert hoe je kunt ontspannen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je programmeert je onderbewustzijn om bevallen als een positieve ervaring te zien en ‘angst-pijn’-prikkels naar de hersenen te onderbreken.

Mindfulness brengt je brein tot rust, zorgt ervoor dat je gefocust bent, beperkende gedachten kunt loslaten en dat je leert accepteren dat de dingen die op je pad komen gewoon zijn zoals ze zijn. Dit resulteert in minder stress, meer concentratie en innerlijke balans, meer creativiteit en minder negatieve gedachten.

Inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld dat de voordelen van mindfulness zich niet alleen beperken tot het verminderen van stress, maar dat je algehele levenskwaliteit kan worden verbeterd. Je hebt er dus niet alleen profijt van tijdens het geboorteproces, maar de rest van je leven!

Kortom: twee technieken die veel met elkaar gemeen hebben;
Hypnobirthing leert je om diep te ontspannen en mede door alle kennis, te vertrouwen op je eigen lichaam. Mindfulness leert je ook te ontspannen, maar bereidt je ook voor hoe je om moet gaan met het onverwachte. Het leert je keuzes te maken en bewust te zijn van wat er in je en om je heen gebeurt en minder op de automatische piloot, dus voluit te leven.

Het geeft meer inzicht en rust binnen het gezin, op het werk en alle andere gelegenheden en situaties waarmee we te maken krijgen in ons drukke leven.

Daarom gebruik ik beide technieken in de cursus ‘Ontspannen bevallen en een goed start’!

Wil je deelnemen aan de cursus ‘Ontspannen bevallen en een goede start’?

baby-